Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

A magnézium túladagolásról

Szerző: | júl 28, 2019 | Magnézium mellékhatásai | 2 hozzászólás

Mint mindent, így a magnéziumpótlást is túlzásba lehet vinni. Szerencsére szervezetünk jól össze van rakva és gondoskodik túlzott bevitel esetén a feleslegtől való megszabadulásról, de azért jobb, ha nem késztetjük extra munkára. Lássuk, mennyi az annyi, hogy kerülhetjük el a magnézium túladagolást!

magnézium túladagolás

Szervezetünk magnéziumtartalma, ajánlott magnézium bevitel

Mennyi az annyi, mennyi magnézium van szervezetünkben? Születésünkkor 760 mg, 4-5 hónapos korunkra már 5g, míg felnőttkorunkra megközelítőleg 25g magnézium található bennünk.

Sajnos kutatások igazolják, hogy a világ népességének egyre nagyobb százaléka magnéziumhiánnyal küzd. Ennek okai szerteágazók, az egyik fontos tényező élelmiszereink ásványi anyag tartalmának csökkenése.

Pótlásra tehát az esetek nagy százalékában szükség van. A napi ajánlott mangéziumbevitel nagyon sok mindentől függ: nemtől, kortól, testsúlytól, életviteltől. Valahol 350 és 650 mg közé tehető az ajánlott mennyiség.

 

Hogyan adagoljuk a magnéziumot?

A legjobb, amit tehetünk, ha a fokozatosság elvét követjük. Sajnos a magnézium szintünk nem fog egyik napról a másikra megemelkedni. A vérvételben a szérum magnézium szint vizsgálata történik – ahol a teljes magnéziumkészletünk mindössze 1%-a található. Ennek mutatója tehát nem ad teljes képet.

A sejteken belüli magnéziumszint a mérvadó – erre sajnos ninics idehaza elérhető teszt. Viszont ami fontos: szépen lassan kezdjük el a pótlást, hogy ne lehessen szó magnézium túladagolásról.

A magnézium túladagolása

Ha a kelleténél gyorsabban szerettük volna pótolni a magnéziumot, ezt két féle képpen észlelhetjük magunkon. Az elsődleges tünet a hasmenés.

Szervezetünk hasmenéssel fog megszabadulni a feleslegesnek ítélt magnéziumtól. Fontos! Ne tévesszük össze a rossz magnéziumforma választásából eredő hasmenést a túlzott magnéziumbevitel okozta hasmenéssel!

A magnéziumnak ugyanis számos formája létezik – ha rossz formát választunk, akkor akár kis mennyiség után is jelentkezhet a hasmenés. A magnézium formáiról, azok különböző felszívódásáról itt írtunk részletesebben.

A másik magnézium túladagolását jelző tünet a hányás. Szerencsére ez elég ritka, nem gyakran fordul elő.

Túl sok teendőnk nincs: a hasmenés, hányás után hamar rendeződik a helyzet. Viszont intő jel, hogy vagy rossz formát választottunk, vagy pedig túl gyorsan szerettük volna pótolni a magnéziumot.