Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Szérum magnézium, avagy magnéziumszint a vérben

Szerző: | júl 11, 2019 | Magnézium formái | 0 hozzászólás

A szérum magnézium kifejezéssel legnagyobb eséllyel egy vérvizsgálat során találkozhatunk. Egy általános labor (vérkép) legtöbbször tartalmazza, így rutinellenőrzés alkalmával is vizsgálják vérünkben a szérum magnézium szintjét.

Mértékegysége mmol/L, megfelelő értéke (referencia tartománya) 0,6 és 1,1 mmol/L közé esik. Alacsonyabb értéke nem megfelelő mennyiségű magnézium fogyasztását, fokozott magnéziumvesztést (pl. vízhajtók szedése miatt), vagy nem megfelelő felszívódást jelez. Magas szérum magnézium szint ritkábban fordul elő, ennek hátterében vesebetegség, pajzsmirigy működési zavar vagy túlzott pótlás állhat.

szérum magnézium

Mennyire ad megbízható eredményt a szérum magnézium szint mérése?

 

Fontos megemlíteni, hogy szervezetünk összmagnézium tartalmának mindössze 1%-a található a vérben. 50-60% a csontokban, a többi pedig a lágyszövetekben van. Mivel a szérum magnézium szint vérből kerül kimutatásra, így megkérdőjelezhető hasznossága. Szervezetünk szigorúan vigyáz arra, hogy a vérben lévő mennyiség megfelelő legyen, így ritkán fordul elő hiány – ami téves következtetésként megfelelő magnéziumszintet jelezhet.

Összefoglalva tehát, a kapott eredmény önmagában nem tekinthető elegendőnek és megbízhatónak a szervezet magnézium szintjének felmérésére, becslésére.

Milyen más megoldás van a szérum magnézium mellett a magnéziumszint mérésére?

 

Léteznek olyan vérvizsgálatok, amelyek a sejteken belüli magnéziumszintet vizsgálják (nem pedig a szérum magnéziumot), de ezek sajnos Magyarországon még nem érhetők el, és igen költségesek is (RBC teszt).

Egy másik megoldás, amely képet adhat a szervezet valódi magnéziumszintjéről az a hajszövet elemzés, vagy hajszövet analízis. Tudvalevő, hogy hajunk rengeteg információt szolgáltat rólunk. (Elég csak a DNS-re gondolni.) Anélkül, hogy nagyon belemennénk a dolgok tudományos hátterébe, könnyen átláthatjuk, hogy a hajhagymák a bőrünk alatt helyezkednek el, sejtekből fejlődnek ki – így jobb képet adnak az ásványi anyagok, így a magnézium szintjéről is. Ez a vizsgálat idehaza is elérhető. Bár ez sem nevezhető olcsónak, és nagyon fontos a szakemberrel való konzultáció az eredmények értelmezéséhez, átfogó képet ad nem csak a magnézium szintről, de szervezetünk állapotáról. 

Magnézium hiány

 

Ha elfogadjuk, hogy a vérből vizsgálat szérum magnézium szint nem tekinthető megbízható mutatónak, ugyanakkor nem is szeretnénk költségekbe verni magunkat, egy dolgot tehetünk. Egy 1992-ben készült tanulmány szerint a világ népességének 80%-a magnéziumhiányban szenved.

A kutatás nem friss, és egyre több szakember állítja, hogy ennél rosszabb a helyzet. (A magnézium hiány okairól itt írtunk.) Elég valószínű tehát, hogy beletartozunk ebbe a 80 (de inkább 90) százalékba. Mivel a magnéziumot túladagolni nem könnyű (szinte lehetetlen túladagolni), a legjobb döntés, amit meghozhatunk a pótlás. Létfontosságú ásványi anyagról van szó, így ártani biztosan nem ártunk, ha odafigyelünk a magnéziumban gazdag ételek fogyasztására, vagy a megfelelő formájú, jól felszívódó magnézium bevitelre.