Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

A magnézium fogakra gyakorolt hatása

Szerző: | márc 21, 2023 | Magnézium hatása | 0 hozzászólás

A szép mosoly megjelenésünk egyik legfontosabb jellemzője. Fogaink egészsége – így a magnézium fogainkra gyakorolt hatása sem mellékes és elhagyagolható kérdés. Ebben a cikkben utánajárunk, hogyan segíti a magnézium fogaink egészségét és milyen egyéb ásványi anyagok és módszerek járulhatnak még hozzá vonzó mosolyunkhoz!

magnézium hatása fogainkra

A magnézium hatása fogainkra – talán még a kalciumnál is fontosabb?

Amikor fogaink egészségéről beszélünk, elsőre többnyire mindenkinek a kalcium ugrik be – mint legfontosabb tényező. Való igaz, a kalcium csontjaink, így fogaink szempontjából is kiemelt szerepet kap. Azonban fontos tudni, hogy a magnézium fogainkra gyakorolt hatása legalább annyira kiemelkedő és fontos! Nem árt észben tartani, hogy kalcium és magnézium kéz a kézben jár egymással szervezetünk egészségének megőrzése érdekében.

Nincs ez másképp fogaink esetében sem – így hát igen, fontos a kalciumbevitelre odafigyelni, de a mangézium legalább annyira fontos szereplő. Ha nem még fontosabb! Kutatások igazolják ugyanis, hogy fogzománcunk kialakulását („védelmi zónáját”) valójában sokkal inkább a mangézium segít kialakítani (formálni), mintsem a kalcium. Az erős fogzománc pedig elengedhetetlen védvonalat képez a lyukak kialakulása elleni küzdelemben.

Az erős zománc kialakulását csupán kalciumbevitelel elérni szinte lehetetlen, ha szervezetünk nem jut hozzá megfelelő mennyiségű magnéziumhoz. Mangézium és kalcium együttes erővel képesek erős fogakat biztosítani és hosszú távon védelmet, szép mosolyt és magabiztos megjelenést biztosítani.

Bár szükség van további, célzott vizsgálatokra, az már most biztosnak tűnik, hogy a kalcium mellé (elé?) nyugodtan felkerülhet a listára magnézium is, mint fogaink egészségét elősegítő ásványi anyag.

Magnézium-források

A magnézium tehát fontos – most nézzük meg, hogyan juthatunk hozzá!

Sajnos, ahogy ezt az oldalon már több cikkben is jeleztük, napjainkra élelmeink ásványi anyag tartalma jelentősen csökkent. Csupán táplálékbevitellel tehát szinte lehetetlen a megfelelő mennyiséghez való jutást biztosítani. A legjelentősebb magnéziumforrások – a teljesség igénye nélkül: magvak, banán, lazac, kakaó, diófélék és zöld zöldségek.

Ha szeretnénk pótolni a magnéziumot, hogy fogaink is egészségesek marahassanak, több féle megoldás is létezik. A magnézium számos formában elérhető, eltérő hasznosulással, felszívódással. A fenti menü „Magnézium formái” pontjában részletesen olvashatunk mindezekről. 

Mit tehetünk még még fogaink egészségének megőrzése érdekében?

 

Amellett, hogy figyelünk a megfelelő ásványi anyagok (és vitaminok) bevitelére, további módokon is elősegíthetjük fogaink egészségét.

Még a táplálkozás témakörénél maradva: amennyiben lehetséges – még ha nehéz is – de kerüljük a cukros ételek fogyasztását. A cukor rendkívül romboló hatással bír a fogzománcra és elősegíti a lyukak képződését – amellett, hogy szervezetünk folyamataiba egyéb más módokon is negatív hatással bír.

Ha mégsem tudunk teljes mértékben lemondani az édességekről, fontos, hogy figyelmet fordítsunk a rendszeres fogmosásra!

A megfelelő szájhigénia – fogmosás, fogselyem használata – kiemelt szerepet kap az egészségmegőrzésben. Ha a magnézium fogainkra gyakorolt hatását fontosnak tartottuk, akkor legalább ennyire jelentős a megfelelő módon és megfelelő ideig (!) tartó fogmosás. További jó tanács, hogy a fogkefénket (vagy elektromos fogkefehasználat estén a fogkefénk fejét) 3 havonta cseréljük.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres fogorvosi kontrollt sem. Többnyire félelmet generál egy fogorvosi vizit – de éppen ezért fontos a rendszeresség! Ha félévente, de legalább évente meglátogatjuk a rendelőt, akkor sokkal nagyobb eséllyen távozhatunk pozitív, örömteli hírekkel. Az idejében észrevett, kezdeti problémák könnyen, gyorsan és fájdalommentesen orvosolhatók a megfelelő intézetekben, rendelőkben.

Fogorvosi vizit

Jó esetben gyermekkorunk óta látogatjuk a fogorvost, akiben megbízunk. Előllhat azonban olyan helyzet (például költözés) amikor váltani kényszerülünk. Ilyenkor sem kell aggódnunk, hiszen szerencsére Magyarországon számos rendelő várja a betegeket nagy szeretettel.

Budapesten kiemelten jó a helyzet – igaz, emiatt talán a választás is nehezebb. Ha pontos, jó ellátást szeretnénk igénybe venni, érdems körülnézni a magánfogászai lehetőségek között. Sajnos az alapellátás bár ingyenes (igaz, itt is vannak fizetős kezelések), de sokszor hosszú a várakozási idő. Ha már baj van és fájdalmaink vannak, nem feltétlen egy néhány napos (hetes) várakozás, amit ilyenkor szívesen fogadunk.

Jó szívvel ajánljuk a Móricz Dental magán fogászatot Budapesten. Ha van rá lehetőségünk, látogassunk el a weboldalukra, mert sok hasznos információval segítik a tájékozódást és kiváló hozzáértéssel segítenek fogaink egészségének megőrzésében.

Ne féljünk, kellemes környezetben kedves és hozzáértő emberek tesznek meg mindent azért, hogy a fogorvosi vizit jó élmény maradjon! 

Összefoglalás

Néhány gondolatban összefoglalva az olvasottakat: fordítsunk nagy figyelmet a kalciumbevitel mellett a magnézium megfelelő pótlására, hiszen ez a két ásványi anyag nagy mértékben összedolgozik és felelős fogaink egészségéért (is)!

A táplálékkal bevitt magnézium mellett számos formában pótolhatjuk még a magnéziumot.

A megfelelő szájhigénia megtartása mellett járjunk rendzseresen fogorvosi vizitre – így elkerülhetjük a nagyobb problémák kialakulását. Bízzuk magnkat szakértő kezekre: járjunk utána és válasszunk olyan rendelőt, amelyben aztán hosszú távon megbízunk!

Jó egészséget kívánunk!

(x)