Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

A kálium mire jó – és miért figyeljünk oda rá a magnézium mellett?

Szerző: | aug 26, 2019 | Mangézium és egyéb ásványi anyagok | 0 hozzászólás

A kalciumot és – remélhetőleg, már a magnéziumot is – ismerjük, gyakran hallunk, olvasunk róluk itt-ott. A káliummal kapcsolatban legtöbbször a „kálium mire jó” kérdés hangzik el, hiszen kevésbé ismertek jótékony élettani hatásai. Hát lássuk, mire jó a kálium! 

kálium mire jó

Holtalálható és mire jó a kálium szervezetünkben?

A kálium 98%-a sejtjeinkben található. Ebből 80% az izmokban található, 20% pedig a csontokban, májban és a vörösvértestekben. Fontos szerepet játszik a megfelelő izomműködésben (beleártve a szívizmot is!), szabályozza a vízháztartást és idegrendszerünk működését is szabályozza.

Amint bekerül a szervezetünkbe, elektrolitként funkcionál. Az elektrolitok vízbe kerülve pozitív vagy negatív ionokká bomlanak, amik vezetik az elektromosságot. A kálium ionok pozitív töltést hordoznak. 

A kálium a vízháztartás szabályozója

A kálium mire jó kérdés megválaszolásához első körben vegyük szemügyre a vízháztartást.

Szervezetünk megközelítőleg 60%-a víz. Alapesetben ennek 40%-a sejteken belül, míg 20%-a sejteken kívül található.

Szervezetünk folyadékháztartását, az alapvetően 40-20 százalékos megoszlást az elektrolitok – így a kálium is – befolyásolja.

A kálium a sejteken belüli legfőbb elektrolit, míg a nátrium a legfőbb, sejteken kívüli elektrolit. Ezért is fontos, hogy a megfelelő mennyiségű elektrolitokat elfogasszuk. Ezek hiányában például kiszáradás jelentkezhet, ami aztán számos egészségügyi következménnyel jár.

A kálium idegrendszerszerünk karbantartója

Az idegrendszerünk felelős az agyunk és a szerveink közötti információátadásért. Az üzenetek ideigi impulzusok formájában kerülnek továbbításra. Ilyen üzenet lehet például az izmok megfeszítése-elernyedése, pulzus-szabályozás vagy a reflexek aktivizálása.

És érdekes módon ezek az impulzusok akkor tudnak létrejönni, amikor a nátrium sejten belülre, a kálium pedig sejten kívülre kerül. Sajnos a káliumszint csökkenésével zavar támadhat az impulzusok létrejöttében, ami aztán problémákat okoz.

 

A kálium mire jó még? Segíti az izomösszehúzódásokat

Az izomösszehúzódásainkat az idegrendszerünk szabályozza. Az előbbiekben láthattuk, hogy idegrendszerünk megfelelő működéséért pedig a kálium is felelős.

Ha nincs elegendő kálium szervezetünkban, akkor az izomösszehúzódások gyengülnek, így kevésbé lesznek hatékonyak ezek a mozgások.

Nem csak azokra az izmokra kell itt gondolni, amik segítségünkre vannak abban, hogy például megtegyünk egy sétát az erdőben. A szívünk is gyakorlatilag egy izom, és a kálium a szívizom összehúzódásaira – így a szívritmusunkra is óriási hatással van.

Remélhetőleg sikerült néhány támpontot adni a bevezetőben feltett „kálium mire jó” kérdésre.

Mind az alacsony, mind pedig a túl magas káliumszint kerülendő – mindig egyeztessünk kezelőorvosunkkal, ha a káliumot tabletta (por, pezsgőtabletta stb.) formában szeretnénk pótolni!