Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

A magnézium és B6: milyen kapcsolat van közöttük?

Szerző: | júl 28, 2019 | Magnézium pótlása | 0 hozzászólás

Sok készítménynél láthatjuk, hogy a magnézium mellett B6 vitamint is tartalmaz az adott szer. Nos, nem véletlen. Ennek oka diójéjban, hogy a B6 vitamin segít a magnézium felszívódásában, ezért olyan népszerű páros a magnézium és a B6 vitamin.

magnezium b6

Mangézium fontossága szervezetünkben

Nem túlzás állítani, hogy a magnézium többszáz folyamat megfelelő lezajlásában vesz részt. Méghozzá nem is akárhogy – kulcsfontosságú szerepet kap, magnézium nélkül nem működne szervezetünk túl sokáig.

Az izmoktól kezdve a keringésen át az idegrendszerig minden területen kifejti kedvező hatását. Gondoskodik a megfelelő vérnyomásról, szívünk egészségéről, izmaink lazaságáról. Hozzájárul a jó alvásminőséghez és kordában tartja a vércukorszintünket.

Sajnos kutatások igazolják, hogy a világ népességének egyre nagyobb százaléka magnéziumhiánnyal küzd. Ennek okai szerteágazók, az egyik fontos tényező élelmiszereink ásványi anyag tartalmának csökkenése.

Pótlásra tehát az esetek nagy százalékában szükség van. A napi ajánlott mangéziumbevitel nagyon sok mindentől függ: nemtől, kortól, testsúlytól, életviteltől. Valahol 350 és 650 mg közé tehető az ajánlott mennyiség.

 

B6 vitamin

A B6 vitamin a B vitaminok családjába tartozik. A magnéziumhoz hasonlóan nagyon sok folyamatban részt vesz a szervezetben.

Felelős a megfelelő agyfunkciókért, javítja kedvünket, elősegíti a vérképzést és szívünkre is jó hatással van.

Ha tehetjük, fogyasszunk sok olyan élelmiszert, amellyel természetes formában juthatunk hozzá a B6 vitaminhoz. Ennek a vitaminnak ugyanis – a magnéziumhoz hasonlóan – több féle formája létezik, és nem mind szívódik fel megfelelően. Amikor étrendkiegészítőt választunk, erre is figyeljünk oda.

Sok B vitamin található például a banánban, de ha nem vagyunk allergiásak a méz-termékekre, akkor javasolható a virágpor is. Ez az anyag a B vitaminok széles skáláját tartalmazza, természetes, jól felszívódó formában.

Magnézium és B6

Láthatjuk, hogy a két anyag külön-külön is mennyire hasznos és jótékony. Miért van az mégis, hogy szakemberek gyakran együtt ajánlják szedni a magnéziumot és B6 vitamint?

A válasz rendkívül egyszerű: a B6 vitamin segít a magnézium felszívódásában. A magnézium ugyanis legnagyobb részt szerveztünk sejtjeiben található. És ahhoz, hogy a megfelelő helyre elérjen és ott hatását kifejtse, szükségesek úgynevezett kofaktorok.

Egy ilyen kofaktor a B6 vitamin is, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal és táplálékkiegészítőkkel bevitt magnézium a legjobb helyre kerüljön és ott megfelelően be is épüljön.