Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

A magnézium mellékhatásai

Szerző: | júl 28, 2019 | Magnézium mellékhatásai | 0 hozzászólás

Lehet a magnéziumnak mellékhatása? Van néhány tünet, ami előfordulhat magnézium pótlásakor. Ezek azonban nem komoly mellékhatások, és könnyen kiküszöbölhetők egy kis odafigyeléssel. Ebben a cikkben ezekről gyűjtöttünk össze néhány gondolatot.

magnézium mellékhatásai

A magnézium mellékhatásai

A leggyakrabban előforduló panasz magnézium szedése kapcsán a hasmenés. Sokan kapjuk a tanácsot inenn-onnan – háziorvostól, szakorvostól, ismerősöktől -, hogy szedjünk magnéziumot.

Aztán besétálunk a legközelebbi drogériába, gyógyszertárba és különösebb utánajárás nélkül választunk egy készítményt, amit elkezdünk szedni. Itt kezdődik a probléma – nem mindegy ugyanis, hogy milyen magnéziumot választunk.

Erről írtunk egy hosszabb cikket, amiben arról van szó, hogy a magnéziumnak sok féle formája van és ezeknek mind más a hasznosulása.

Röviden és tömören: a magnézium akkor okoz hasmenést, ha szervezetünk nem tudja hasznosítani a bevitt formát vagy mennyiséget, és egyszerűen hashajtóként funckionál. Erre tökéletes példa a magnézium oxid és a citrát forma, amelyek hasznosulása nem a legjobb.

 

Mikor nem ajánlott a magnézium szedése?

Mellékhatásokat akkor észlelhetünk még, ha olyan betegségben szenvedünk, amikor nem ajánlott a magnézium szedése. Ilyen betegség legtöbbször a vesebetegség, amikor a szervezet nem tudja a veséken keresztül kiválasztani a fölösleget.

Ha vesebetegségben szenvedünk, akkor semmiképp ne próbálkozzunk otthon, mindig kérjünk tanácsot szakorvostól, háziorvostól!

A magnézium mellékhatása: az egészség!

Alapjában véve elmondható, hogy a magnézium mellékhatásai nem komolyak, és ha kicsit odafigyelünk a megfelelő forma kiválasztására, akkor el is kerülhetők.

A legjobb mellékhatás az egészség! A magnézium minimum 300 folyamatot befolyásol szervezetünkben (de újabb kutatások inkább a 800-as számot tartják reálisnak). Így nem nehéz belátni, hogy hiánya problémákat, pótlása megoldásokat – jobb egészséget hozhat a számunkra. 

A magnézium és a többi ásványi anyag kapcsolata

Egy dolgot kell még kiemelni a mellékhatások kapcsán.

A magnézium egy ásványi anyag, amely több más ásványi anyaggal együttműködve fejti ki hatását a szervezetünkben. Ilyen anyagok például a kálium, nátrium, kalcium. Fontos, hogy a magnézium pótlása mellett figyeljünk oda arra is, hogy ezeket az ásványi anyagokat egyensúlyban tartsuk.

A magnézium szint gyors emelkedése könnyen lenyomhatja a kálium vagy a nátrium szintjét, ami közvetetten okozhat problémákat. Így mindig tájékozódjunk, kérjük ki orvosunk tanácsát a kérdésben.

A kalcium és magnézium kapcsolatáról mi is írtunk korábban.