Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium és kálium: ásványi anyagaink fókuszban

Szerző: | aug 28, 2019 | Mangézium és egyéb ásványi anyagok | 0 hozzászólás

Egészségünkben  a magnézium kálium páros rendkívül nagy szerepet játszik. Ez a két ásványi anyag (a nátrium és a kalcium mellett) nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünkben zajló folyamatok megfelelően mehessenek végbe. Ebben a cikkben a mangézium és a kálium legfontosabb tulajdonságait gyűjtöttük össze, afféle összefoglalásképp.

kálium magnézium

A magnézium szerepe szervezetünkben

Nem túlzás állítani, hogy a magnézium többszáz folyamat megfelelő lezajlásában vesz részt. Méghozzá nem is akárhogy – kulcsfontosságú szerepet kap, magnézium nélkül nem működne szervezetünk túl sokáig.

Az izmoktól kezdve a keringésen át az idegrendszerig minden területen kifejti kedvező hatását. Gondoskodik a megfelelő vérnyomásról, szívünk egészségéről, izmaink lazaságáról. Hozzájárul a jó alvásminőséghez és kordában tartja a vércukorszintünket.

Sajnos kutatások igazolják, hogy a világ népességének egyre nagyobb százaléka magnéziumhiánnyal küzd. Ennek okai szerteágazók, az egyik fontos tényező élelmiszereink ásványi anyag tartalmának csökkenése.

Pótlásra tehát az esetek nagy százalékában szükség van. A napi ajánlott mangéziumbevitel nagyon sok mindentől függ: nemtől, kortól, testsúlytól, életviteltől. Valahol 350 és 650 mg közé tehető az ajánlott mennyiség.

A kálium szervezetünkben

A kálium 98%-a sejtjeinkben található. Ebből 80% az izmokban található, 20% pedig a csontokban, májban és a vörösvértestekben. Fontos szerepet játszik a megfelelő izomműködésben (beleártve a szívizmot is!), szabályozza a vízháztartást és idegrendszerünk működését is.

Amint bekerül a szervezetünkbe, elektrolitként funkcionál. Az elektrolitok vízbe kerülve pozitív vagy negatív ionokká bomlanak, amik vezetik az elektromosságot. A kálium ionok pozitív töltést hordoznak.

A kálium magnézium párosa és a megfelelő bevitel, pótlás

Mind a kálium, mind a magnézium tehát rendkívül fontos egészségünk szempontjából. A kálium magnézium párosa szorosan együttmáködik, mint a két sejten belüli elektrolit.

Sajnos élelmiszereink ásványi anyag (és vitamin és nyomelem) tartalma egyre csökken, így nem árt odafogyelni arra, hogy kálium magnézium elegendő legyen a szervezetünkben.

Sajnos erre megfelelő teszt nem létezik, hiszen például a szérum magnézium szintünk nem sok mindenről árulkodik – éppen azért, mert  elsősorban nem vérünkben van.

Tanulmányok igazolják, hogy az emberiség egyre nagyobb százalékban szenved hiányt ezekből az elektrolitokból, így rosszat biztos nem teszünk, ha odafigyelünk a bevitelre.

Ha táplálékkiegészítő formájában tennénk mindenzt, akkor feltétlen egyeztessünk háziorvosunkkal, hiszen a kálium magnézium szintünk alakulását sok minden befolyásolhatja (pl. vesebetegség esetén külön oda kell figyelni a pótlásra).