Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium citrát: megfelelő magnézium pótlási forma?

Szerző: | júl 28, 2019 | Magnézium formái, Magnézium pótlása | 0 hozzászólás

A magnézium számos formában elérhető. Az egyik ilyen forma a magnézium citrát. Léteznek magas és kevésbé magas, jól és kevésbé jól felszívódó magnéziumformák. Ezen tulajdonságok alapján dönthetünk arról, hogy egy bizonyos forma ajánlott-e pótlásra, vagy nem. Jelen cikkünkben a magnézium citrátot vizsgáljuk.

magnézium citrát

Magnézium fontossága szervezetünkben

Nem túlzás állítani, hogy a magnézium többszáz folyamat megfelelő lezajlásában vesz részt. Méghozzá nem is akárhogy – kulcsfontosságú szerepet kap, magnézium nélkül nem működne szervezetünk sokáig.

Az izmoktól kezdve a keringésen át az idegrendszerig minden területen kifejti kedvező hatását. Gondoskodik a megfelelő vérnyomásról, szívünk egészségéről, izmaink lazaságáról. Hozzájárul a jó alvásminőséghez és kordában tartja a vércukorszintünket.

Sajnos kutatások igazolják, hogy a világ népességének egyre nagyobb százaléka magnéziumhiánnyal küzd. Ennek okai szerteágazók, az egyik fontos tényező élelmiszereink ásványi anyag tartalmának csökkenése.

Pótlásra tehát az esetek nagy százalékában szükség van. A napi ajánlott magnéziumbevitel nagyon sok mindentől függ: nemtől, kortól, testsúlytól, életviteltől. Valahol 350 és 650 mg közé tehető az ajánlott mennyiség.

 

A magnézium különféle formái

A különböző formájú magnéziumok felszívódása nem egyforma. Ha besétálunk egy gyógyszertárba, gyógnyövényboltba, számos magnéziumkészítményt találhatunk, különböző formákkal.

Amikor  a magnéziumról beszélünk, valójában minimum két molekuláról beszélünk. A természetben számos formában előfordul ez az ásványi anyag, és a magnézium felszívódása szempontjából ez kulcskérdés.

Mielőtt megnéznénk a listát, van egy fontos dolog, amiről említést kell tenni. Ez az elementális magnézium kifejezés. A gyártók gyakran hangoztatják, hogy az ő termékükben milyen sok az elementális magnézium. Jól hangzik, de valójában mit jelent?

A helyzet az, hogy ez önmagában még nem jelent jó felszívódást. Csak egy példa: a magnézium oxidban például sok elemi magnézium van – ugyanakkor ennek mindössze 4 (azaz négy) százaléka szívódik fel. A mennyiség nem egyenlő a minőséggel…

Magnézium citrát

A magnézium citrát a magnézium egyik formája, amely az oxid mellett talán a legelterjedtebb. Szerves kötésű, magnézium a citromsav molekulákból áll. Elemi magnéziumtartalmát tekintve viszonylag magas, 500 mg sóban 75 mg a magnéziumtartalom.

Felszívódását tekintve a jól felszívódó formák közé tartozik, azonban könnyen okoz hasmenést. Ennek oka, hogy a bélrendszerből való felszívódás egyénenként eltérő. Mindenki más mennyiséget tolerál jól.

A legjobb megoldás, hogy a hasmenést elkerüljük, ha por formában fogyasztjuk: vízben elkeverve egész nap, kortyonként fogyasztva megelőzhető a hasmenés. Sajnos így nem biztos, hogy – az egyéni toleranci függvényében – sikerülhet bevinni a napi ajánlott mennyiséget.

A citrát mellett számos más forma áll rendelkezésre, ami még alkalamsabb a pótlásra. Írtunk korábban a taurátról, glicinátról, malátról, kloridról – ezek mind megfelelő választások a magnéziumpótlásra.