Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium hatása a szívre

Szerző: | júl 16, 2019 | Magnézium hatása | 0 hozzászólás

Minden bizonnyal nem véletlen, hogy a „Magnézium hatása a szívre” címmel illettük ezt a cikket. Ez azt sugallja, hogy kell legyen valamilyen kapcsolat a magnézium és szívünk egészsége között. Ez így igaz, és ez a kapcsolat nem is elhanyagolható, mindenképp megéri kicsit bővebben is foglalkozni vele.

 

magnézium hatása a szívre

A magnézium a szervezetünkben

Mennyi az annyi, mennyi magnézium van szervezetünkben? Születésünkkor 760 mg,  4-5 hónapos korunkra már 5g, míg felnőttkorunkra megközelítőleg 25g magnézium található bennünk.

Az eloszlást tekintve ennek a mennyiségnek 99%-a található a csontokban, izmokban és lágyszövetekben. Mindösszsesen 1%-a található csak a vérben (szérum magnézium – itt írtunk róla bővebben).

És itt jön az igazán nagy érdekesség, amit talán kevesen tudnak. Legnagyobb mennyiségben a szívünkben található meg a magnézium. Ezen belül is a bal kamrában, ami a legtöbbet dolgozik életünk során. Innen egyértelművé válhat már a számunkra, hogy a magnézium hatása a szívre jelentős, megéri tehát foglalkozni a témával.

Magnéziumhiány? Kell szedjünk magnéziumot, vagy elegendő, amit táplálékból magunkhoz veszünk?

Az előzőekből kiderült, hogy a magnézium hatással van a szívünkre. Ahhoz, hogy be tudja tölteni feladatát, elegendő mennyiségnek kell lennie szívünkben.

Kérdezhetnénk: vajon a mi szervezetünkben van elegendő magnézium, hogy ellensúlyozza a kalcium hatásait? Sajnos a kérdés elég egyértelmű: minden bizonnyal nincs – és és ennek megállapítására még orvosi vizsgálatra sincs szükség.

Miért? Csak diójéjban az okokról: a talajban lévő magnézium mennyisége (az új fajta mezőgazdasági megmunkálás és vegyszerezés következtében) jelentősen csökkent. Ez azért fontos, mert ha a talajban nincs elég magnézium, akkor az itt termett zöldségek, gyümölcsök sem fognak annyit tartalmazni – és így mi sem jutunk elegendő mennyiséghez.

A világ népességének 80%-a (minimum) magnézium hiányban szenved. Sajnos kevés az esélye, hogy pont mi lennénk a 20%.

Magnéziumot, de milyent?

Ha elég meggyőzőnek bizonyult számunkra a magnézium hatása a szívre, ennek fontossága – illetve a fennálló hiány, akkor nem kérdés, hogy eldöntöttük: pótlásra van szükség.

A boltok piacain számos magnéziumkészítményt találunk. A por alaktól a pezsgőtablettán át a tablettáig nagy a választék. De melyiket válasszuk? Van közöttük különbség, vagy csak emeljük le az elsőt a polcról, ami szembejön velünk?

A kérdés megválaszolása bővebb kifejtést igényel, így már egy másik cikk témája. Annyi bizonyos, hogy van köztük külöbség, adott esetben jelentős különbség. Fontos tehát, hogy utánajárjunk és tudatosan válasszuk ki a pótlás megfelelő formáját.