Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Amiről magnéziumpótlás mellett se feledkezzünk meg: a kálium

Szerző: | aug 25, 2019 | Magnézium pótlása, Mangézium és egyéb ásványi anyagok | 0 hozzászólás

A leginkább „népszerű” ásványi anyag manapság vitathatatlanul a kalcium. Kezd felzárkózni a magnézium is, de a káliumról keveset hallunk. Méltatlanul háttérbe szorul, pedig legalább annyira fontos szerepet jászik egészségünkben, mint az előbb említett ásványi anyagok.

kálium pótlás

A kálium fontossága szervezetünkben

A kálium 98%-a sejtjeinkben található. Ebből 80% az izmokban található, 20% pedig a csontokban, májban és a vörösvértestekben. Fontos szerepet játszik a megfelelő izomműködésben (beleártve a szívizmot is!), szabályozza a vízháztartást és idegrendszerünk működését is.

Amint bekerül a szervezetünkbe, elektrolitként funkcionál. Az elektrolitok vízbe kerülve pozitív vagy negatív ionokká bomlanak, amik vezetik az elektromosságot. A kálium ionok pozitív töltést hordoznak.

 

A kálium 3 legfontosabb élettani hatása

Ha röviden szeretnénk összefoglalni, akkor 3 fő pontba szedhetjük a kálium élettani hatásait.

  1. Szabályozza a vízháztartást
  2. Karbantartja idegrendszerünket
  3. Segíti az izomösszehúzódásokat

A kálium élettani hatásról írtunk bővebben a kálium mire jó kérdést taglaló cikkünkben.

Magnézium és kálium

A mangézium és a kálium is ásványi anyag és egyben elektrolit is. Mint ilyenek, egymással szoros kapcsolatban vannak és összehangolt működésük elengedhetetlen feltétele szervezetünk megfelelő működésének.

Mikor valamilyen oknál fogba egyik vagy a másik tabletta (por, pezsgőtabletta, stb.) formájában történő pótlásáról döntünk, mindenképp egyeztessónk háziorvosunkkal. Fontos ugyanis megtartani az egyensúlyt.