Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium hatása az izmokra

Szerző: | júl 11, 2019 | Magnézium hatása | 0 hozzászólás

A magnézium talán legismertebb gyógymód izomlazításra. Ha sokszor tapasztalunk izomgörcsöt (mely elsősorban a vádliban szokott fájdalmat okozni) feltétlen érdemes tovább olvasni, hiszen a magnézium jótékony hatása az izmokra elvitathatatlan.

300 (de újabb kutatások szerint akár 600-nál is többsejtszintű reakcióban játszik szerepet a magnézium. Nem csoda, hogy köztük megtalálhatók az izmokkal, azok összehúzódásaival és elernyedéseivel kapcsolatos folyamatok is.

magnézium hatása az izmokra

Magnézium hatása az izmokra – lábgörcsök

Sokan elsősorban lábgörcsök kapcsán tapasztalják meg az izmok hatalmát. Ez a probléma nagy valószínűséggel magnéziumhiányt jelez, melyen az ásványi anyag pótlása segíthet.

Izmainkban receptorok találhatók, amelyek „kegyeiért” a kalcium és a magnézium vív egymással ádáz harcotHa előbbi győz, akkor az izmok összehúzódnak. Ha utóbbi, akkor elernyednek

Izomgörcsök alkalmával a szervezetben minden bizonnyal nincs elegendő mennyiségű magnézium. A kalcium győzedelmeskedik, emiatt a magnézium nem tudja kifejteni hatását az izmokra, amik így nem tudnak elernyedni, ellazulni. Ebből adódik a feszítő érzés.

Magnézium hatása az izmokra – a szívizom

 

Azonban kevesen gondolnak arra, hogy az egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb) szervünk, a szív java részét is izmok alkotják. Ezek az úgynevezett szívizmok, amelyek felelősek szívünk megfelelő ritmusú összehúzódásaiért. Mivel a magnézium hatása az izmokra jótékony, könnyen belátható, hogy szívünknek elengedhetetlen az ásványi anyag megfelelő szintje.

A magnézium mellett szívünk egészségében nagy szerepet játszik a kálium is. Önmagában a magnézium kevés, de a káliummal összedolgozva biztosítják a megfelelő szívizom-működést. Fontos, hogy magnézium bevitelekor figyeljünk arra, hogy káliumbevitelünk is megfelelő legyen. (Napi ajánlott adag 2300-3400 mg nemtől, kortól, élethelyzettől függően.)

Magnézium, az izomlazító ásványi anyag

Ha gyors megoldást keresünk a feszítő izmokra, éjszakai lábgörcsökre, akkor erre a célra bátran ajánlható a magnézium olaj. Kapható bioboltokban, egészségmarketekben, webáruházakban – de könnyedén elkészíthetjük otthon is, erről bővebb információ itt érhető el.