Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium tartalmú ételek

Szerző: | júl 27, 2019 | Magnézium pótlása | 0 hozzászólás

A minap olvastam a hírt, hogy egy dietetikus szerint a napi magnéziumszükségletünket fedezhetjük, ha magnézium tartalmú ételeket fogyasztunk. Bár igaz lehetne ez a megállapítás! Sajnos azonban számos kutatás igazolja, hogy ételeink magnéziumtartalma rohamosan csökken.

Magnézium tartalmú ételek

Ételeink ásványi anyag tartalma: 1936, az első intő jel

Indítsunk egy kicsit korábbról. Az USA 1936-os Kongresszusán (74. Kongresszus, 2. szakasz,  264. számú dokumentum) megjelent egy tanulmány, amiben a szerző (Dr.Charles Northen) részletezi a témával kapcsolatos vizsgálódásának eredményeit. A dokumentumban kifejti aggodalmát az ételek jelentős ásványaiynag-csökkentése kapcsán.

Kutatása szerint (már 1936-ban) sem nyújtott elegendő ásványi anyagot a zöldségek, gyümölcsök, gabonák fogyasztása, bármennyit is fogyasztunk belőlük. Világosan kifejti, hogy például a répa hiába ugyanolyan szép narancsságra, mint néhány generációval ezelőtt, laboratóriumi tesztek igazolják, hogy már nincsenek meg benne azok az értékes anyagok, amikre szervezetünknek szüksége van.

És ez nem csak a répára, de a többi zöldségre, gyümölcsre, de még a tejre, tojásra és húsokra is érvényes. Nagyon érdekes olvasmány – de egyben megdöbbentő is. Megállapítása szerint 1936-ban az amerikai emberek 99%-a ásványi anyag hiányban szenved.

Most pedig 2019-et írunk, és a helyzet minden bizonnyal csak rosszabb lett.

Sajnos egyértelműen látszik, hogy ételeink ásványi anyag tartalma (így magnéziumtartalma) az elmúlt 60 évben jelentősen csökkent. A számokról még vitatkoznak a kutatók, de akkor sem lehetünk boldogok, ha a legoptimistább becslés bizonyul igaznak, és “csupán” 20-30%-al csökkent a magnézium a gyümölcsökben, zöldségekben.

 

Magnézium tartalmú ételek: fogyasszuk őket bátran

Bár ahogy láthattuk, jelentősen csökkent ételeink ásványi anyag tartalma, azért mégsem egyenlő a nullával, így bátran fogyasszuk őket. Sajnos önmagában nem fogják fedezni a napi szükségletünket (300-600 mg testsúlytúl, nemtől, életkortól, élethelyzettől függően), de mindenképp számítanak és egészségesek!

Jöjjön egy lista, a teljesség igényen élkül a magas magnézium tartalmú ételeinkről:

  • kakó, keserű csokoládé
  • magvak (pl.: tökmag)
  • diófélék (pl.: dió, földimogyoró, kesudió, mandula)
  • avodákó
  • banán
  • zöld zöldségek (pl.: spenót, brokkoli)
  • lazac

 

Magnézium pótlása

Ha a magnéziumban gazdag ételek fogyasztása mellett szeretnénk kiegészíteni a napi bevitt mennyiséget, erre sok lehetőségünk van.

A gyógyszertárak, bioboltok, gyógynövényboltok, sőt már drogériák polcain is számos magnéziumkészítmény áll rendelkezésünkre. A közöttük való választáshoz nem árt tudni, hogy milyen szempontokat vizsgáljunk.

A két legfontosabb mutató a magnézium tartalom, illetve a felszívódás. Előbbi sajnos még nem jelent garanciát a sikerre – az adott készítményben lévő magnézium formájáról, felszívódásáról mindenképp tájékozódjunk vásárlás előtt – erről korábban írtunk egy összefoglalót.