Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium hiány: korunk szomorú jelensége

Szerző: | júl 27, 2019 | Magnézium pótlása | 0 hozzászólás

Nyílt titok, hogy sajnos ételeink ásványi anyag tartalma, így magnéziumtartalma rohamosan csökken. A mezőgazdaság fejlődésének (fejlődésének?) köszönhetően egyre kevésbé tudjuk táplálkozással fedezni a napi szükségeletet, így magnézium hiány alakulhat ki. Lássuk a top 5 tünetet, ami jelezheti, hogy erről lehet szó.

mangézium hiány

Ételeink csökkenő ásványi anyag tartalma

Az 1936-os USA Kongresszus (74. Kongresszus, 2. szakasz,  264. számú dokumentum) óta nyílt titok, hogy a zöldségek, gyümölcsök, gabonák fogyasztása már nem tudja fedezni napi ásványi anyag – például magnézium, kálium – szükségletünket, bármennyit is fogyasztunk belőlük.

A tanulmány világosan kifejti, hogy például a répa hiába ugyanolyan szép narancsságra, mint néhány generációval ezelőtt, laboratóriumi tesztek igazolják, hogy már nincsenek meg benne azok az értékes anyagok, amikre szervezetünknek szüksége van.

És ez nem csak a répára, de a többi zöldségre, gyümölcsre, de még a tejre, tojásra és húsokra is érvényes. Nagyon érdekes olvasmány – de egyben megdöbbentő is. Azóta eltelt majd’ 85 év, és a helyzet nem javult, sőt. 

Magnézium hiány kialakulása a szervezetünkben

Egyrészt magnézium hiányt okoz a fent említett probléma: nem jutunk megfelelő mennyiséghez étekeink által.

Másrészt, elődeinkhez képest stresszesebb életet élünk, ami fokozott magnéziumigényt teremt, és gyorsabban fogy ki szervezetünkből ez az értékes ásványi anyag, ha nagy a nyomás rajtunk. (És kin ne lenne nagy a nyomás manapság?)

Továbbá sokkal több cukrot és alkoholt fogyasztunk, ami úgyszintén csökkenti az ásványi anyagot szervezetünkben.

Hamar összeáll a kép, hogy nem kell ahhoz nagyon sok extra, hogy kialakuljon a magnézium hiány. Kutatások szerint egyre növekszik a Föld népessége körében a magnézium hiány.

Magnézium hiány tünetei

Álljon itt – a teljesség igénye nélkül – néhány tünet, ami magnéziumhiányt jelezhet. Fontos, hogy mielőtt pótolni kezdenénk az ásványi anyagot, mindenképp beszéljünk orvosunkkal és zárjunk ki minden egyéb lehetséges betegséget, ami ezeket a tüneteket közvetetten vagy közvetve okozhatja!

Amivel tehát összefüggésbe hozható a magnéziumhiány: fáradékonyság, izomgörcsök, szapora pulzus, magas vérnyomás, depresszió, idegesség, félelem, alvászavarok, memória romlás, demencia, emésztési zavarok. És a listát sorolhatnánk, hiszen a szervezetben legalább 300, de mai adatok szerint 800 folyamat megfelelő lezajlásáért felelős.

A magnézium hiány tünetei széles skálán mozoghatnak, így a felismerés is nehéz. Mivel szedésével rosszat nem tehetünk (egyes vesebetegségeket leszámítva, ahol a kiválasztása korlátozott), így veszítenivalónk nincs!

 

Magnézium pótlása

Mit tegyünk, ha a hiányt pótolni szeretnénk?

A gyógyszertárak, bioboltok, gyógynövényboltok, sőt már drogériák polcain is számos magnéziumkészítmény áll rendelkezésünkre. A közöttük való választáshoz nem árt tudni, hogy milyen szempontokat vizsgáljunk.

A két legfontosabb mutató a magnézium tartalom, illetve a felszívódás. Előbbi sajnos még nem jelent garanciát a sikerre – az adott készítményben lévő magnézium formájáról, felszívódásáról mindenképp tájékozódjunk vásárlás előtt – erről korábban írtunk egy összefoglalót.

Az vagy, amit megeszel?!

Ha esetlegesen nem szeretnél jobban odafigyelni, milyen táplálékot viszel be a szervezetedbe vagy netán szívesen gondolkoznál nagyobban és nincs ellenedre a gazdálkodás, akkor van egy tippnk számodra.

Ha közel áll hozzád a mezőgazdaság, vesd bele magaz a gazdálkodásba és légy őstermelő vagy gazda! Tanuld ki a fortélyokat, hogy milyen módszerek segíthetnek abban, hogy önmagadnak és a környezedben élőknek ásványi anyagokban gazdag élelmiszert termelj!

Ehhez segítséget, jó alapot nyújthat az Aranykalászos Gazda tanfolyam, amelyről bővebben olvashatsz partnerünk oldalán.

(Szponzorált tartalom.)