![](https://magneziuminfo.hu/wp-content/uploads/2019/07/mangézium-info-header.png)
Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium
Magnézium tartalmú ételek
A minap olvastam a hírt, hogy egy dietetikus szerint a napi magnéziumszükségletünket fedezhetjük, ha magnézium tartalmú ételeket fogyasztunk. Bár igaz lehetne ez a megállapítás! Sajnos azonban számos kutatás igazolja, hogy ételeink magnéziumtartalma rohamosan csökken.
![Magnézium tartalmú ételek Magnézium tartalmú ételek](https://magneziuminfo.hu/wp-content/uploads/2019/07/Magnézium-tartalmú-ételek.jpg)
Ételeink ásványi anyag tartalma: 1936, az első intő jel
Indítsunk egy kicsit korábbról. Az USA 1936-os Kongresszusán (74. Kongresszus, 2. szakasz, 264. számú dokumentum) megjelent egy tanulmány, amiben a szerző (Dr.Charles Northen) részletezi a témával kapcsolatos vizsgálódásának eredményeit. A dokumentumban kifejti aggodalmát az ételek jelentős ásványaiynag-csökkentése kapcsán.
Kutatása szerint (már 1936-ban) sem nyújtott elegendő ásványi anyagot a zöldségek, gyümölcsök, gabonák fogyasztása, bármennyit is fogyasztunk belőlük. Világosan kifejti, hogy például a répa hiába ugyanolyan szép narancsságra, mint néhány generációval ezelőtt, laboratóriumi tesztek igazolják, hogy már nincsenek meg benne azok az értékes anyagok, amikre szervezetünknek szüksége van.
És ez nem csak a répára, de a többi zöldségre, gyümölcsre, de még a tejre, tojásra és húsokra is érvényes. Nagyon érdekes olvasmány – de egyben megdöbbentő is. Megállapítása szerint 1936-ban az amerikai emberek 99%-a ásványi anyag hiányban szenved.
Most pedig 2019-et írunk, és a helyzet minden bizonnyal csak rosszabb lett.
Sajnos egyértelműen látszik, hogy ételeink ásványi anyag tartalma (így magnéziumtartalma) az elmúlt 60 évben jelentősen csökkent. A számokról még vitatkoznak a kutatók, de akkor sem lehetünk boldogok, ha a legoptimistább becslés bizonyul igaznak, és “csupán” 20-30%-al csökkent a magnézium a gyümölcsökben, zöldségekben.
Magnézium tartalmú ételek: fogyasszuk őket bátran
Bár ahogy láthattuk, jelentősen csökkent ételeink ásványi anyag tartalma, azért mégsem egyenlő a nullával, így bátran fogyasszuk őket. Sajnos önmagában nem fogják fedezni a napi szükségletünket (300-600 mg testsúlytúl, nemtől, életkortól, élethelyzettől függően), de mindenképp számítanak és egészségesek!
Jöjjön egy lista, a teljesség igényen élkül a magas magnézium tartalmú ételeinkről:
- kakó, keserű csokoládé
- magvak (pl.: tökmag)
- diófélék (pl.: dió, földimogyoró, kesudió, mandula)
- avodákó
- banán
- zöld zöldségek (pl.: spenót, brokkoli)
- lazac
Magnézium pótlása
Ha a magnéziumban gazdag ételek fogyasztása mellett szeretnénk kiegészíteni a napi bevitt mennyiséget, erre sok lehetőségünk van.
A gyógyszertárak, bioboltok, gyógynövényboltok, sőt már drogériák polcain is számos magnéziumkészítmény áll rendelkezésünkre. A közöttük való választáshoz nem árt tudni, hogy milyen szempontokat vizsgáljunk.
A két legfontosabb mutató a magnézium tartalom, illetve a felszívódás. Előbbi sajnos még nem jelent garanciát a sikerre – az adott készítményben lévő magnézium formájáról, felszívódásáról mindenképp tájékozódjunk vásárlás előtt – erről korábban írtunk egy összefoglalót.