Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium pezsgőtabletta

Szerző: | júl 27, 2019 | Magnézium formái, Magnézium hatása | 0 hozzászólás

A magnézium létfontosságú ásványi anyag szervezetünkben. Számos folyamat megfelelő lezajlásához nélkülözhetetlen, mégis sajnos a világ népességének egyre nagyobb százaléka magnéziumhiányban szenved. Mikora pótláson gondolkozunk, számos forma közül választhatunk – egy közülük a magnézium pezsgőtabletta. Megfelelő ez a forma, vagy létezik jobb megoldás a pótlásra?

magnézium pezsgőtabletta

A magnézium 

Mennyi az annyi, mennyi magnézium van szervezetünkben? Születésünkkor 760 mg,  4-5 hónapos korunkra már 5g, míg felnőttkorunkra megközelítőleg 25g magnézium található bennünk.

A magnézium számos szervezetünkben zajló folyamatban játszik kulcsszerepet. Eleinte 300 körülire tették a tudósok ezeknek a folyamatoknak a számát, mára azonban inkább a 800-hoz közelítünk.

Sajnos ezzel együtt a világ népességének egyre nagyobb százaléka magnéziumhiányos. Ennek oka szerteágazó, talán a talaj magnéziumtartalmának csökkenését – ezáltal ételeink tápértékének csökkenését – emelhetjük ki.

A magnézium formái

A magnézium számos formában létezik. A formák alatt itt elsősorban nem a fizikai megjelenését (magnézium pezsgőtabletta, tabletta, por) értjük, hanem azt, ahogyan a természetben előfordul. Hogy néhányat említsünk: oxid, szulfát, karbonát, citrát, taurát, glicinát, klorid, aszpartát.

Amikor a megfelelő megoldást keressük pótlásra, két fontos szempontot kell vizsgálnunk. Az egyik a magnézium tartalom, a másik pedig a felszívódás.

A mangézium szerkezeti formáiról és felszívódásáról korábban már írtunk. Most lássuk a harmadik szempontot: hogy milyen fizikai formákban érhetjük el ezt az ásványi anyagot.

Magnézium pezsgőtabletta, tabletta, por esetleg olaj?

Az igazság az, hogy – lényegében – teljesen mindegy. A döntő szempont nem a fizikai formán van. Válasszunk akár magnézium pezsgőtablettát, tablettát, port a szájon át való pótlásra, a siker nem ezen fog múlni, hanem a fent említett két szemponton.

Az tehát másodlagos szempont, hogy a magnéziumot pezsgőtabletta formájában vesszük-e magunkhoz. Ha találunk olyan készítményt, amely jól felszívódó magnéziumot tartalmaz, jó választás lehet.

Ha esetleg azért választanánk pezsgőtablettát, mert kisgyermekeknek szánjuk a pótlást, vagy mert nehézségeink vannak a tabletták lenyelésével, akkor ajánlható a magnézium olaj.

Ezt a készítményt akár otthon is könnyedén elkészíthetjük, és bőrbe masszírozva, a bélrendszer kikerülésével tud felszívódni.