Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Mi az a magnézium spray?

Szerző: | júl 16, 2019 | Magnézium formái | 0 hozzászólás

A magnézium spray gyakorlatilag nem más, mint amivel magnézium olajként találkozhatunk bioboltok, gyógynövényboltok polcain. Többnyire spray-khez hasonló üvegben kerül forgalomba, így magnézium spray megnevezése is elterjedt. A cikkben megvizsgáljuk felszívódását, alkalmazását.

magnézium spray

Magnézium spray, magnézium klorid

A legtöbb magnézium spray fő alkotóeleme – nem meglepő módon – maga a magnézium. Formája pedig főként a magnézium klorid. Vannak olyan spray-k, amik tisztított formában tartalmazzák (szűrten) csak a magnézium klodirdot, és vannak olyanok is, amik emellett más ásványi anyagokat (például nátrium, kálium) is tartalmaznak.

Használatuk rendkívül egyszerű, az érintett bőrfelületre kell szórni pár „pumpálásnyit” a spray-ből, majd bőrbe dörzsölni. Ha először használjuk a magnéziumpótlás ezen módját, enyhe csípő, égő érzést érezhetünk bőrünkön. Ez teljesen normális és hamar elmúlik.

Hova érdemes fújni a magnézium spray tartalmát? A leginkább javasolt helyek a vádli, esetleg alkar, csukló. Ezeken a helyeken vékonyabb a bőrünk, így könnyebb a felszívódás.

Hatékony a magnézium felszívódása bőrön keresztül?

Sajnos a a magnézium bőrön keresztül való alkalmazásáról kevés hivatalos orvosi tanulmány született. Amik készülek, azok elsősőrban azt vizsgálták, hogy a spray használata után megnövekedett-e a szervezet szérum magnézium szintje.

Erről már írtunk korábban: a szervezet magnéziumkészletének mindössze 1%-a található a vérünkben (szérum). Ezt az 1%-ot a szervezetünk rendkívül szigorúan kontrollálja, és igyekszik megtartani ezt az arányt – akkor is, ha szervezetünkben magnézium hiány vagy ritka esetben többlet lenne.

Így hát az elvégzett vizsgálatok nem sok mindent árulnak el arról, hogy hatékony-e a magnézium spay használata.

Annál több azonban a személyes pozitív tapasztalat. Akinél például nagy fokú megnéziumhiány áll fenn, azoknál gyors segítséget eddig csak az IV (intravénás) magnéziumpótlás jelenthetett. Amióta megjelent a spray forma, azóta ezt is lehet alkalmazni – hiszen a szájon át szedett készítményekkel szemben nem okozott hasmenést nagyobb adag bevitele sem.

A lábgörcsök magnéziummal való befújást követően nagyon hamar enyhülhetnek és enyhülnek is a legtöbb esetben. Ki ne ébredt volna már fel legalább egyszer életében kínzó lábgörcsre? Elég néhány fújás és a görcs lazul, megszűnik.

Egy következő cikkünkben a magnézium olaj házilag való elkészítéséről is írunk.