Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium olaj

Szerző: | júl 18, 2019 | Magnézium formái, Magnézium pótlása | 0 hozzászólás

A magnézium olaj nem más, mint egy folyékony állagú anyag, amely hatékony magnézium pótlást eredményezhet. Ebben a cikkben megnézzük, milyen összetevői vannak a magnézium olajnak, hogyan használjuk – és azt is, hogy készíthetjük el akár házilag!

magnézium olaj

A magnézium olaj összetevői

A magnézium olaj valójában nem olaj. Legalábbis nem olyan értelemben, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. A kifejezés a szakirodalom szerint alapvetően magnézium klorid és víz keverékét jelenti. Az olaj megnevezést onnan kapta, hogy bőrre való felvitel után kissé olajos állagot hagy maga után.

A magnézium mellett az olaj másik összetevője a klorid. A klorid egy szervezetünk számára fontos elektrolit. Nem össetévesztendő a klórral!

Ma már széles a kínálat: a tiszta verzió mellett számos jótékony anyaggal, gyógynövénnyel dúsított változat létezik (például mentás).

A magnézium pótlása

A magnézium pótlása nagyon fontos és szükségszerű. Az amerikai lakosság 75%-a hiányban szenved, és sajnos ne hggyük, hogy a helyzet jobb lenne Európában, Magyarországon.

Sokak számára gondot okoz a megfelelő magnézium pótlása. Szájon át történő bevitel esetén sok készítményben nem megfelelő formában van jelen a magnézium, így alacsony a hasznosulás. Gyakori a hasmenés is, amely szintén a nem megfelelő magnézium forma miatt jelentkezik.

Korábban nem létezett más megoldás (súlyos esetben alaklmaztak még intravénás pótlást, csak kórházi körülmények között). A bőrön keresztül alkalmazható magnézium olaj azonban újabb lehetőséget biztosít. 

A magnézium olaj használata

Többnyire szórófejes flakonokban juthatunk hozzá a keverékhez, amiből néhány fújásnyit kell bőrünkre juttatni, majd bemasszírozni. Legalkalmasabb hely a fújáshoz a vádli, alkar, csukló – ahol a vékonyabb a bőrünk.

Alkalmazhatjuk talpakon is, vagy a derék és nyakizmok ellazítására az érintett területeken. (Migrén esetén is hatásos lehet a nyak tövébe fújt majd masszírozott olaj.)

Használata az első néhány alkalommal még égő érzést eredményezhet, de ezek második-harmadik használattól enyhülnek, megszűnnek.

Miután befújtuk, bedörzsöltük magunkat az olajjal, hagyjuk szabadon az érintett felületet 20-30 percig. Ez idő alatt ne mossuk le – hagyjuk beszívódni. Ezután előfordulhat, hogy a klorid kikristályosodik bőrünkön. Ezt nyugodtan mossuk, töröljük le az idő leteltével.

Alkalmazási gyakorisága, fújások száma termékektől függ – olvassuk el a tájékoztatót az ajánlásról. 

A magnézium olaj elkészítése házilag

A boltban kapható készítmények mellett otthon is könnyedén készíthetünk magunknak magnézium olajat. Ehhez a következőkre lesz szükségünk:

  • szórófejes flakon
  • magnézium klorid vagy tengeri sós fürdősó
  • víz

Szórófejes flakont drogériákban, eurós üzletekben találhatunk. A másik, lényegi hozzávaló maga a magnézium. Drogériákban találhatunk olyan fürdősót, ami tengeriből származik. Fontos, hogy natúr legyen – színezékektől mentes. A kétbetűs márka boltjaiban például sajátmárkás, dobozba csomagolt verziót találhatunk.

Másik megoldás, hogy magnézium kloridot keresünk – ezt internetről tudjuk beszerezni, magyar webáruház(ak)ból is.

Elkészítés:

Töltsük fel a  szórófejes flakont félig magnézium sókristállyal (akár fürdősót, akár kloridot alkalmazunk). Ha ez megvan, langyos (nem hideg, nem forró) vizzel töltsük tele a flakont, majd finoman rázzuk össze az üveget, hogy a krisályok elolvadhassanak.

Kész is! Ha egyneművé vált a keverék, már használhatjuk is. Egy jótanács: célszerű a flakon szórófejének műanyag csövét kicsit rövidebbre vágni (hogy ne érjen le az üveg aljára). Ez azért előnyös, mert az apró magnézium szemcsék nem fogják eltömíteni a csövet használat során.

Egy fújás megközelítőleg 25 mg (jól felszívódó) magnéziumot tartalmaz. Így napi 16 fújással fedezhetjük az ajánlott 400 mg adagot. (Ez függ nemünktől, testsúlyunktól.) Sose kezdjünk rögtön 16 fújással, szépen apránként építsük fel az adagot. (Először csak 1-2 fújás, aztán lehet lassan emelni az adagot.) Nem kell egy testrészre, el is oszthatjuk.

Fontos, hogy magnézium pótlása esetén figyelni kell a többi elektrolit (nátrium, kálium, kalcium stb.) pótlására is – hiszen ezek az anyagok egymással szorosan összedolgoznak szervezetünkben. Nem jó, ha a magnézium szintünk meglódul, de közben a többi marad azonos szinten. Elektrolitokban gazdag például a kókuszvíz, melyet természetes energiaitalnak (sportitalnak) is neveznek.

Mindenképp kérjük ki orvosunk tanácsát, javaslatát!