Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium pótlás: tényleg szükséges odafigyelni rá?

Szerző: | júl 20, 2019 | Magnézium pótlása | 0 hozzászólás

Az elmúlt időszak során jelentősen csökkent étkeink ásványi anyag tartalma. Nem kivétel ez alól a magnézium sem, így sajnos eldőlni látszik a címben feltett kérdés: szükséges-e a magnézium pótlás? Igen – lássuk a részleteket. Ez egy hosszabb lélegzetvételű cikk, de remélhetőleg átfogó képet ad majd az okokról, miértekről, és a lehetséges megoldásokról.

magnézium pótlás

Ételeink csökkenő ásványi anyag tartalma

Indítsunk egy kicsit korábbról. Az USA 1936-os Kongresszusán (74. Kongresszus, 2. szakasz,  264. számú dokumentum) megjelent egy tanulmány, amiben a szerző (Dr.Charles Northen) részletezi a témával kapcsolatos vizsgálódásának eredményeit. A dokumentumban kifejti aggodalmát az ételek jelentős ásványaiynag-csökkentése kapcsán.

Kutatása szerint (már 1936-ban) sem nyújtott elegendő ásványi anyagot a zöldségek, gyümölcsök, gabonák fogyasztása, bármennyit is fogyasztunk belőlük. Világosan kifejti, hogy például a répa hiába ugyanolyan szép narancsságra, mint néhány generációval ezelőtt, laboratóriumi tesztek igazolják, hogy már nincsenek meg benne azok az értékes anyagok, amikre szervezetünknek szüksége van.

És ez nem csak a répára, de a többi zöldségre, gyümölcsre, de még a tejre, tojásra és húsokra is érvényes. Nagyon érdekes olvasmány – de egyben megdöbbentő is. Megállapítása szerint 1936-ban az amerikai emberek 99%-a ásványi anyag hiányban szenved. 

Most pedig 2019-et írunk, és a helyzet minden bizonnyal csak rosszabb lett. 

Sajnos egyértelműen látszik, hogy ételeink ásványi anyag tartalma (így magnéziumtartalma) az elmúlt 60 évben (is) jelentősen csökkent. A számokról még vitatkoznak a kutatók, de akkor sem lehetünk boldogok, ha a legoptimistább becslés bizonyul igaznak, és „csupán” 20-30%-al csökkent a magnézium a gyümölcsökben, zöldségekben.

 Okok és következmények

Az okokat nehéz lenne belesűríteni ebbe a cikkbe. Lényegében a mezőgazdaság fejlődése (fejlődése?) okolható azért, hogy a termőföldben csökkennek a tápanyagok. Mert innen indul a dolog: ha a talaj tápanyagszegény, akkor hogyan várhatjuk el, hogy majd a répa, karfiol, eper, barac vagy bármilyen más élelmünk dúskálni fog magnéziumban, káliumban és a többi fontos tápanyagban?

Mik a következmények? Egyszerűen nem jutunk élelemből megfelelő mennyiségű ásványi anyagokhoz (és vitaminokhoz, aminosavakhoz stb.) Ezt a hiányt pedig szervezetünk megérzi: kevésbé lesz ellenálló a betegségekkel szemben, immunrendszerünk nem tud megvédeni minket úgy, ahogyan megfelelő „üzemanyaggal” valójában tudna. Így szükség van – többek között – magnézium pótlásra (is).

 

A magnézium pótlása

Remélhetőleg a gyors történelmi és ok-okozati áttekintés elegendő információt nyújtott, hogy igennel válaszoljunk a cikk elején feltett kérdésre: érdemes-e, kell-e pótolni a magnéziumot. A válasz egyszerű: igen, szükség van a magnézum pótlásra.

A magnézium 300 (de újabb kutatások szerint sokkal inkább 7-800) enzim megfelelő működéséért felelős szervezetünkben. Könnyedén beláthatjuk, hogy ha a fentebb említett hiányállapot bekövetkezik, akkor az előbb-utóbb (de inkább előbb) tüneteket, betegségeket fog eredményezni.

Ha meghoztuk döntésünket, akkor még egy fontos lépcsőfok van: kiválasztani a megfelelő készítményt, formát a pótlásra.

 

Milyen készítményt válasszunk a magnézium pótlására?

A magnéziumnak számos formája ismert, mindegyiknek más az elemi magnézium tartalma, illetve más a felszívódása is. Amelyik készítmény magas hatóanyagtartalommal hirdeti magát, ott érdemes utánanézni utóbbinak is – hiszen sajnos szájon át szedve a magnézium legfeljebb 50%-ban szívódik fel (és akkor már örülhetünk).

A magnézium oxid például egy jó példa erre az ellentétre: hiába büszkélkedhet a legmagasabb elemi mangézium tartalommal, csupán 4%-a hasznosul a szervezetben (jó esetben!), a többi hashajtóként működik inkább.

Bővebben írtunk az egyes formák felszívódásáról itt.

A tabletták mellett létezik még bőrön keresztül felszívódó készítmény is. Ez a magnézium klorid, és erről itt olvasható bővebb leírás egy korábbi cikkünkben.

Egy harmadik lehetséges megoldás: természetes magnézium tartalmú ásványvíz. Neve alapján egyértelműen beazonosítható, kék üvegben áll egyes boltok polcain.

Bátran hozzuk meg a döntést a pótlásra vonatkozóan, majd válasszuk ki a nekünk legszimpatikusabb megoldást. És ne feledjük: ha a magnéziumot pótoljuk, mellette fontos odafigyelni a többi ásványi anyag, például a kálium és a nátrium szinten tartására. Ezek az anyagok ugyanis egymással karöltve felelősek egészségünkért.

És végezetül, természetesen ne felejtsük el megbeszélni terveinket kezelőorvosunkkal, nincs-e ellenjavallata (pl. vesebetegség) a magnéziumpótlásnak.