Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium terhesség alatt: miért fontos?

Szerző: | júl 20, 2019 | Magnézium pótlása | 0 hozzászólás

A magnézium terhesség alatt rendkívül fontos szerepet játszik. A cikkben megnézzük a nők magnézium igényét, illetve azt, hogy terhesség alatt milyen folyamatokban vesz részt ez az ásványi anyag, és miért fontos a pótlása – áldott állapotban különösen is.

magnézium terhesség alatt

Férfiak és nők eltérő magnéziumigénye

A magnézium mindkét nem számára létfontosságú ásványi anyag. A kérdés az, van-e mégis különbség a magnézium mennyiségét, felszívódását, hasznosulását tekintve.

A válasz röviden: igen.

Férfiak és nők egyaránt megérzik, ha a szervezet magnéziumhiánnyal küzd. Mivel a nők testalkata többnyire kisebb, így arányában magnéziumból is kevesebb van bennük. Mindehhez az is hozzáadódik, hogy kevesebb a vérben keringő vörösvértestjeik száma, amik pedig a magnéziumot hivatottak szállítani (többek között). Így kevesebb magnézium áll rendelkezésre a nők szervezetében – azonban hasznosulás szempontjából jobban állnak, mint a a férfiak.

Van néhány további eltérés: a magnézium hormonokra gyakorolt hatása (és vica versa) miatt a nők könnyebben elérhetik a hiáyállapotot. Elég csak a menstruációt megelőző időszakot, a terhességet, vagy a szoptatási időszakot megemlíteni.

 Magnézium terhesség alatt

Áldott állapotban a magnéziumhiány sokféleképpen jelentkezhet. Fejfájás, migrén, láb- és kézdagadás, hízás, nehézlégzés, vérnyomás- és/vagy vércukoremelkedés mind jelezheti a létfontosságú ásványi anyag hiányát.

Kutatások igazolják, hogy terhesség alatt csökken a magnézium szintje. Mivel a magnézium 300 (de a legfrissebb hírek szerint ennél sokkal inkább több) folyamatot szabályoz szervezetünkben, nem is csoda, hogy egy ilyen – egyébként is megterhelő – időszakban hatványozottan megérződik hiánya.

Magnéziumpótlás terhesség alatt

A magnézium pótlása egészséges emberek számára is javasolt. A terhesség nem betegség, mégis stresszt ró az anyuka szervezetére, ahol fokozott a tápanyagfelhasználás (hiszen immáron két szervezetet kell táplálni). És, mint köztudott, stressz esetén a magnéziumszint hamar lecsökken a normál szint alá.

Ehhez még hozzájön a fent említett kutatás – mi szerint áldott állapotban a magnéziumszint csökken. Így hát javasolt a magnézium terhesség alatti pótlása.

A megfelelő forma és adag kiválasztásában, meghatározásában mindenképp konzultájunk orvosunkkal, hiszen minden terhesség más. Ami általánosságban elmondható és tanácsolható, hogy jól felszívódó magnéziumformát válasszunk. (Például a széles körben elérhető magnézium oxid, magnézium karbonát helyett jobb választások is rendelkezésre állnak, az egyes formák felszívódásáról itt írunk.)

Fontos még megemlíteni, hogy magnéziumpótlás mellett figyeljünk oda a többi ásványi anyag (nátrium, kálium, kalcium) megfelelő szintjére, hiszen ezek szorosan együttműködnek egymással.

 

Terhességi mérgezés, preeclampsia

A terhességi mérgezés sajnos még mindig vezető anyai és magzati halálok. A világon a terhességek megközelítőleg 7%-át érinti, és évi szinten, világszerte minimum 76,000 halálesetért tehető felelőssé.

Diagnózisa (többek között) a vérnyomás, vérlemezkeszám és fehérjeürítés rendszeres vizsgálatával állítható fel. Komoly betegségnek számít, amely koraszülést, agyi bénulást (Little-kór), halált okozhat.

Az okok szerteágazók: a génektől kezdve az anyagcserén át számos indok miatt kialakulhat. Kezelésében a hagyományos vízhatjók nem segítenek, helyette a vérnyomás csökkentésére magnézium szulfát intravénás adása nyújthat segítséget. Súlyos esetekben szintén a magnézium szulfát intravénás adása a megszokott gyógymód – mindenképp orvosi felügyelet mellett, kórházi körülmények közöt!