Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium oxid: magas magnéziumtartalom, gyenge felszívódás

Szerző: | júl 27, 2019 | Magnézium formái | 0 hozzászólás

A ma kapható magnéziumkészítmények fő alapanyaga többnyire a magnézium oxid. A címkék magas elemi magnéziumtartalommal csábítanak bennüket. Helyesen tesszük, ha a magnézium oxidot választjuk, vagy van nála jobb megoldás?

magnézium oxid

A magnézium 

A magnézium számos szervezetünkben zajló folyamatban játszik kulcsszerepet. Eleinte 300 körülire tették a tudósok ezeknek a folyamatoknak a számát, mára azonban inkább a 800-hoz közelítünk.

Ha csak néhányat szeretnénk kiemelni: megfelelő izomműködés, szívünk egészsége, agyműködés, vérkeringés, pihentető alvás és még sorolhatnánk. Szinte nincs olyan szervünk, amire ne lenne hatással a magnézium.

És sajnos ezzel együtt azt is meg kell említenünk, hogy a világ népességének egyre nagyobb százaléka magnéziumhiányos. Ennek oka szerteágazó, talán a talaj magnéziumtartalmának csökkenését – ezáltal ételeink tápértékének csökkenését – emelhetjük ki.

A magnézium formái

A magnézium számos formában létezik. Hogy csak néhányat említsünk: magnézium oxid, szulfát, karbonát, citrát, taurát, glicinát, klorid, aszpartát.

Amikor a megfelelő megoldást keressük pótlásra, két fontos szempontot kell vizsgálnunk. Az egyik a magnézium tartalom, a másik pedig a felszívódás. Éppen a magnézium oxid esetén fogjuk látni, hogy sajnos nem elég a magas magnéziumtartalom. 

 

A magnézium oxid – hiába a magas magnéziumtartalom?

A magnézium oxidos formája magas magnéziumtartalommal rendelkezik, és mivel széles körben elérhető, számos készítmény tartalmazza. Sajnos azonban hiába a magas tartalom, hiszen a másik figyelembe veendő mutató szemmpontjából igencsak gyengén teljesít.

Ez pedig a felszívódás. A magnézium oxid esetében ez a felszívódás mindösszesen 4%, azaz négy százalék. És azt is hozzá kell tennünk, hogy ideális esetben…

Amit tehát magnézium oxid formájában viszünk a szervezetbe, annak mindöszesen, optimális esetben 4%-a fog felszívódni. Könnyen beláthatjuk tehát, hogy a magnézium oxid nem a legjobb megoldás, ha szeretnék pótolni a magnéziumot szervezetünkben.

Nézzünk körbe a drogériák, gyógyszertárak, gyógynövényboltok polcain, mert számos más megoldás létezik, amely jobb döntésnek bizonyul a magnézium oxidnál. Erről írtunk korábban – a mangézium glicinát, taurát, klorid például biztosabb pótlást nyújt.