Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Mire jó a magnézium szulfát avagy epsom só avagy keserűsó?

Szerző: | júl 27, 2019 | Magnézium formái | 1 hozzászólás

A magnézium szulfátot több néven is ismerhetjük. Ha az epsom, epszom só vagy keserűsó kifejezést halljuk, az mind egy és ugyanazt jelenti: magnézium szulfátot. Mire jó ez az anyag?

magnézium szulfát

A magnézium 

A magnézium számos szervezetünkben zajló folyamatban játszik kulcsszerepet. Eleinte 300 körülire tették a tudósok ezeknek a folyamatoknak a számát, mára azonban inkább a 800-hoz közelítünk.

Ha csak néhányat szeretnénk kiemelni: megfelelő izomműködés, szívünk egészsége, agyműködés, vérkeringés, pihentető alvás és még sorolhatnánk. Szinte nincs olyan szervünk, amire ne lenne hatással a magnézium.

És sajnos ezzel együtt azt is meg kell említenünk, hogy a világ népességének egyre nagyobb százaléka magnéziumhiányos. Ennek oka szerteágazó, talán a talaj magnéziumtartalmának csökkenését – ezáltal ételeink tápértékének csökkenését – emelhetjük ki.

A magnézium szulfát

A magnézium szulfát másik nevét, az Epsom-sót az angliai Epsom városáról kapta, ahol nagy mennyiségben nyerték ki ezt az anyagot.

Hol találkozhatunk a hétköznapokban a magnézium szulfát kifejezéssel? Ha szeretünk fürdőzni, akár csak pihentető lábfürdőzni, akkor minden bizonnyal találkoztunk már az anyaggal. Az epsom-só ugyanis a drogériákban kapható fürdősók egyik fő alapanyaga.

Mire jó a magnézium szulfát?

A magnéziumnak számos formáját ismerjük, mindegyiknek megvan a maga előnye, hogy elsősorban mely területeken számíthatunk jótékony hatására.

A magnézium szulfát avagy keserűsó jól oldódik vízben, így elsősorban a már említett fürdősó formájában élvezhetjük jótékony hatásait. Nevezetesen: kiváló méregtelenítő, segíthet levezetni a stresszt egy hosszú nap után, így segítve pihentető alvásunkat.

Nem csak fürdő formájában juttathatjuk szervezetünkbe ezt a jótékony ásványi anyagot. A boltok piacain ma már spray formában is találkozhatunk vele – magnézium olaj néven. Valójában nem olaj, hanem magnézium szulfát (vagy klorid) és víz keveréke, amely maga után olajos állagot hagy a bőrön.

A magnézium olaj bőrbe masszírozva fejti ki hatását – mely a fent említetteken kívül kiegészül még az izomgörcsök hatékony oldásával is. Éjszaka nagy hasznát vehetjük, ha kéznél van egy ilyen üvegecske.

A magnézium olajat pedig akár házilag is könnyedén elkészíthejük.