Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium C vitaminnal – melyiket, mikor, hogy?

Szerző: | júl 14, 2019 | Uncategorized | 0 hozzászólás

Magnézium és C-vitamin, két létfontosságú anyag az élethez. Ebben a cikkben segítséget nyújtunk abban, hogy érdemes-e őket szedni, és amennyiben igen, hogyan szedhető együtt a magnézium c-vitaminnal. Elöljáróban csak annyit – érdemes mindkettőre figyelmet fordítanunk.

 

magnézium c vitaminnal

A magnézium

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag. Többszáz enzim működését befolyásolja a szervezetben – ahogy a kutatások zajlanak, ez a szám egyre csak növekszik. Létfontosságú tehát, hogy szintje megfelelő legyen szervezetünkben.

Nagyon egyszerűen fogalmazva az energia előállításért, szállításáért, tárolásáért felelős, amely számos folyamatot befolyásol. Alvásminőség, izomműködés, szívünk és csontjaink egészsége, az idegrendszerünk kiegyensúlyozottsága mind-mind szoros összefüggésbe hozható magnézium szinttel.

Bizonyossággal kijelenthető: nincs olyan terület, amit ne befolyásolna ez az ásványi anyag szervezetünkben.

 

A C-vitamin

Amit az előbb állítottunk a magnéziumról, az gyakorlatilag elmondható a c vitaminról is. Nevezetesen, hogy minden szervünk számára nélkülözhetetlen. Védelmezi sejtjeinket, antioxidáns – immunrendszerünk őrzője a betegségekkel szemben.

Számunkra talán a szívünkhöz legközelebb álló vitamin, hiszen felfedezése Szentgyörgyi Albert nevéhez fűződik.

Sok helyen olvashatjuk, hogy C-vitamin = aszkorbinsav. Ez a megállapítás ebben a formában nem igaz. Anélkül, hogy hosszasan ecsetelnénk a témát: a vitaminok komplex molekulák, nem azonosíthatók egy bizonyos anyaggal, molekulával. A C-vitamin is egy nagyon komplex anyag, vitamin, amelynek csak egyik alkotóeleme az aszkorbinsav.

Szetgyörgyi a C-vitamin molekulát fedezte fel, nem az aszkorbinsavat. Ez számunkra azért fontos, mert a ma legtöbb helyen kapható „C-vitamin” az mindösszesen aszkorbinsav, és nélkülözi a C-vitamin többi, létfontosságú molekuláit.

Milyen magnéziumot, milyen C-vitamint szedjünk?

Az előzőekből világosság válhat számunkra, hogy mind a magnézium, mind a C-vitamin rendkívül fontos a szervezetünk megfelelő működése szempontjából.

A kérdés már csak az, milyen magnéziumot, milyen C-vitamint szedjünk – illetve, hogy mikor, hogyan szedjük őket.

Mindkét anyagra igaz, hogy oda kell figyelni a formára. Itt most forma alatt nem az állagot (por, tabletta, pezsgőtableta stb.) értendő, hanem maga a molekula. Magnézium a legtöbb készítményben oxid vagy citrát formájában található meg. Sajnos egyik felszívódása sem ideális.

Magnéziumpótlásra az egyik legjobb megoldás, ha bőrön át juttatjuk a szervezetbe. Mivel így kikerüljük a bélrendszert, ideális hasznosulást érhetünk el.

Ami pedig a C-vitamint illeti: bármilyen készítmény megfelelő lehet, amiben nem csupán aszkorbinsavat találunk, hanem „teljes C-vitamin molekulát” (whole food vitamin c). Tablettában, por alakban, sőt folyékony változatban is elérhető.

 

Szedjük, szedhetjük a magnéziumot C vitaminnal együtt?

A kutatások szerint nincs ellenjavallata annak, hogy magnéziumot és C-vitamint együtt fogyasszuk. 

Ha az olaj formában történő, bőrön keresztüli magnézium-pótlást választjuk, akkor nagy valószínűséggel nem zavarjék egymás felszívódását (sőt). A magnézium közvetlen a véráramba jut, míg a c-vitamin a gyomrunkon, bélrendszerünkön át fog felszívódni. Így nem akadályozzák egymás hasznosulását.

Ha pedig szájon át vesszük magunkhoz a magnéziumot is, akkor célszerű követni a javaslatokat és legalább 1 óra szünetet tartani a két anyag bevétele között. Nem valószínű, hogy problémát okozna az együttes bevétel – de mivel sok féle készítmény van a piacon, sok féle összetevővel, mindenképp olvassuk el a betegtájékoztatót ezzel kapcsolatban!