Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Amikor a magnézium hasmenést okoz…

Szerző: | júl 18, 2019 | Magnézium mellékhatásai | 1 hozzászólás

Ha egészségtudatosan odafigyelünk a magnézium pótlására, hamar abban a helyzetben találhatjuk magunkat, hogy a magnézium hasmenést okoz – így inkább nem is próbálkozunk vele tovább. Az igyekezet dicsérendő, a következtetés téves – lássuk az okokat!

magnézium hasmenés

Amiért a magnézium hasmenést okozhat

Röviden és tömören: magnézium és magnézium között különbség van. Ez az ásványi anyag számos formában létezik, és ezeknek nem mindegyike ajánlható. Miért nem?

Azért nem, mert a különféle formájú magnéziumoknak különféle hasznosulási mutatója van. Ez annyit tesz, hogy hiába látjuk a „magas magnéziumtartalom” vagy a „magas elemi magnéziumtartalom” csábító kifjejezését a csomagolásokon, ez önmagában még nem garancia a sikerre.

A magnézium tartalom nem egyenlő a jó felszívódással. A magnézium oxid például kifejezetten magas elemi magnéziummal rendelkezik. Ez alapján a legjobb választás lehet. Azonban kutatások szerint mindösszesen 4%.a szívodik fel. Így hát hiába visszük be a magnézium oxidot, java része távozik.

És hogyan távozik? A kedves olvasó már lehet, hogy sejti a lényeget: bizony, hasmenéssel.

A magnézium szintén hasmenést okozhat, ha citrát formában vesszük magunkhoz. A citrát jobban hasnosul, mint az oxid, de még mindig nem megfelelő arányban. (Bélvizsgálatoknál például előszeretettel alkalmazzák „tisztítóként”.)

Hogyan nem okoz hasmenést a magnézium?

Erre több féle jó megoldás is létezik.

Az egyik, hogy olyan szerves magnézium formát választunk pótlásra, aminek a hasznosulása megfelelő. Ilyen lehet például a malát, a glicinát vagy a taurát. Itt írtunk erről korábban.

Egy másik lehetőség, hogy a bélrendszert kikerülve bőrön keresztül próbáljuk meg pótolni a magnéziumot. Erre a legjobb módszer a magnézium olaj, magnézium spray. Egészségáruházakban, online webárakban – sőt, már drogériákban is beszerzhetjük. De készíthetünk otthon is olyan keveréket, amivel sikeresen elkerülhetjük a hasmenést.