Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium karbonát

Szerző: | júl 20, 2019 | Magnézium formái | 0 hozzászólás

A magnézium karbonát egy szerves magnézium vegyület. Általánosságban elmondható, hogy a szerves kötésű magnéziumok jobb felszívódásúak, mint a szervetlenek. Vajon igaz ez a magnézium karbonátra is? Ebben a cikkben ezt vizsgáljuk.

magnézium karbonát

Szerves kötésű magnézium formák

Mit jelent a szerves kötés? A magnézium nem más, mint egy összetett molekula. Önmagában nem sűrűn fordul elő, mindig egy másik atom vagy molekula kötődik hozzá, amely vivőanyagként funkcionál. Ennek a kötődésnek a formája az, amit szerves kötésként szokás emlegetni.

A „szerves” kifejezés arra utal, hogy kémialilag milyen formában kapcsolódik össze a két elem egymással. Ez a kötődés nagyban befolyásolhatja az ásványi anyag bélből a véráramba való felszívódását.

A kettő vagy több kötéssel rendelkező magnéziumformák jobban tudnak hasznosulni a szervezetünkben, mint az egyszeres kötésűek. Ezt bővebben itt ecseteltük.

 

A magnézium karbonát

Honnan lehet ismerős számunkra a magnézium karbonát? Az egyik lehetséges ok, aminek a kapcsán találkozhattunk vele, az a gyomorégés. Számos kézítmény kapható ma a gyógyszertárakban, drogériákban, aminek az egyik fő alkotóeleme a magnézium karbonát.

Ennek oka, hogy vízben nem, csak savakban oldódik – így segítséget nyújt a gyomorsav okozta kellemetlen tünetek enyhítésében, megszüntetésekben.

Továbbá a magnéziumpótlásra szánt készítmények közül is sok tartalmazza.

A magnézium karbonát felszívódása

A magnézium karbonát az oxid után a második legmagasabb elemi magnéziumtartalommal bír. Sajnos azonban önmagában ez az adat nem jelent túl sokat. Arra tökéletesen megfelelő, hogy a kevésbé tudatos vásárlókat elcsábíthassa egy készítmény. De arra kevésbé, hogy megfelelően tudjuk pótolni vele a magnéziumhiányt.

A magnéziumtartalom mellett ugyanis van egy fontosabb tényező: a hasznosulás. A magnézium oxid és a karbonát sem büszkélkedhet túl jó felszívódási aránnyal – így nem férnek a javasolt magnéziumkészítmények közé.

Sőt, a magnézium karbonátot gyakran magnézium citráttal keverik, hogy könnyebben oldódjon vízben. A magnézium citrátról írtunk itt, az egyes formák felszívódásáról pedig itt.