Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium laktát

Szerző: | júl 18, 2019 | Magnézium formái | 0 hozzászólás

A magnézium laktát a magnézium egyik formája a sok közül. Felszívódását tekintve a jól felszívódó formák közé tartozik, viszont alacsony az elemi magnézium tartalma.

magnézium laktát

A magnézium 

A magnézium szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványianyag. A káliummal, nátriummal, kálciummal együttműködve szabályozza a szervezet működését. Méghozzá nem is akárhogy, 300-nál is több folyamatot befolyásol a megfelelő izommunkától a szívműködésen át a csontok egészségéig.

Nem kérdés, hogy rendkívül fontos egészségünk szempontjából a megfelelő magnéziumszint fenntartása. Sajnos az utóbbi 50 évben a talaj és így ételeink ásványi anyag tartalma jelentősen csökkent. Egyre több ember szenved hiányt, amerikában a népesség 80%-át magnéziumhiányosnak becslik.

Jól és kevésbé jól felszívódó magnézium

A magnéziumot több formában vehetjük magunkhoz. Léteznek a szájon át szedhető formák, és olyanok is, amik bőrön keresztül szívódnak fel.

A szájon át szedhető kategóriába nagyon sok féle forma tartozik. A teljesség igénye nélkül ilyen például a magnézium oxid, citrát, glicinát, taurát és a laktát is. Ezeknek a hasznosulása eltérő: például az oxid a leggyengébben hasznosuló forma, míg a glicinát, taurát jól felszívódik – szervezetünk könnyedén fel tudja használni.

A magnézium laktát

A magnézium laktát szintén a szájon át szedhető formák közé tartozik. Magnéziumtartalom szempontjából alacsony kategóriába sorolhatjuk: magyarán nem túl nagy a magnéziumtartalma. Egészen pontosan 500 mg magnéziumsóban csupán 60 mg elemi magnézium van.

Előnyére írhatjuk viszont, hogy bár az elemi magnézium tartalma alacsony, de az legalább jól hasznosul. Így amit beviszünk a szervezetünkbe, azt könnyen tudjuk hasznosítani.

A magnézium laktát tehát jó választás lehet – de teljes mértékben nem oldja meg a magnéziumpótlást, a kis mennyiségű elemi magnéziumtartalma miatt.