Magnézium hiány, magnézium pótlás, legjobban felszívódó magnézium

Magnézium gyerekeknek: 5 jel, hogy csemetédnek magnéziumhiánya lehet

Szerző: | júl 18, 2019 | Magnézium hatása | 0 hozzászólás

A magnézium szervezetünkben minimum 300, de sokkal inkább 700-800 folyamat megfelelő végrehajtásáért felelős. A megfelelő növekedés, fejlődéshez elengedhetetlen a magnézium. Számos probléma visszavezethető az ásványi anyag hiányára, ami pótlással orvosolható. Lássuk, miért ajánlható a magnézium gyerekeknek!

magnézium gyerekeknek

A magnézium

Nagyon egyszerűen fogalmazva a magnézium az energia előállításért, szállításáért, tárolásáért felelős, amely számos folyamatot befolyásol. Alvásminőség, izomműködés, szívünk és csontjaink egészsége, az idegrendszerünk kiegyensúlyozottsága mind-mind szoros összefüggésbe hozható magnézium szinttel.

Bizonyossággal kijelenthető: nincs olyan terület, amit ne befolyásolna ez az ásványi anyag szervezetünkben.

5 jel, hogy gyermekednek magnéziumhiánya lehet

Ha gyermekeden az alábbiakat veszed észre, könnyen elképzelhető, hogy magnéziumhiány áll a háttérben.

 

  1. Hiperaktivitás: minél (hiper)aktívabb gyermekünk, annál több magnéziumra van szüksége. A magnézium biztosítja az idegrendszer kiegyensúlyozottságát, így a hiperaktivitás a magnéziumhiány egyik jele is lehet.
  2. Figyelemzavar: Kutatások összefüggésbe hozták az alacsony magnéziumszintet a figyelemzavarokkal.
  3. Szorongás: Alacsony magnéziumszint esetén a szervezet nehezen küzd meg a feszültséggel, ami szorongáshoz vezethet.
  4. Alvászavar: Nehezen alszik el gyermeke? Jó hír, hogy az ásványi anyag pótlásával hamar pozitív eredmények érhetők el.
  5. Asztma: Kutatások bizonyították, hogy magnézium hatására csökkent az asztma gyermekekben (is).

Magnézium gyerekeknek – de milyent?

Sok féle formában létezik a magnézium. Kategórizálhatjuk a készítményeket alakjuk szerint: por alak, teblatta vagy kapszula, pezsgőtabletta vagy folyadék. És osztályozhatjuk őket aszerint is, hogy a bélrendszerből vagy bőrünkön keresztül szívódnak fel.

Egyes gyerekeknél nehézkes lehet a tabletták lenyelése. Sajnos egyre inkább jellemző, hogy nagy kapszulákat, tablettákat készítenek a gyártók – nem gondolva arra, hogy gyerekeknek (de sok felnőttek is) nehézséget okoz lenyelésük.

Ha nincs probléma a tablettákkal, akkor az itt található cikkünkben írtunk az egyes magnéziumfajták jótékony hatásairól. Problémától függően ajánlható a laktát, glicinát.

A pezsgőtabletták piacán sajnos nagyon kevés – ha van egyáltalán – olyan, amelyikben megfelelő a hatóanyag és ideális a felszívódás.

Por alakban leginkább a magnézium citráttal találkozhatunk, ami gyakran okozhat hasmenést. Kis mennyiségben megfelelő lehet, de ez a pótláshoz kevés.

Maradt még a bőrön keresztül ható magnézium.

 

Magnézium klorid – magnézium olaj

Talán a legegyszerűbb, leginkább ajánlható magnézium gyerekeknek a magnézium olaj. Spray formában találhatjuk meg egészségpiacok, drogériák polcain, webshopokban. De elkészíthetjük házilag is.

Használata egyszerű – a flakonon szereplő utasítások szerint – fújjunk néhányat gyermekünk talpára, például lefekvés előtt. Segíteni fog a jobb alvásban, ellazítja az izmokat és az idegrendszert.

Hosszabb távon gyermekünk kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb lehet, ami mindenképp előnyös. Továbbá a magnézium hozzájárul az izmok és a csontrendszer megfelelő fejlődéséhez. 

Magnéziumban gazdag ásványvíz

Nem régen hazánkban is megjelent egy ásványvíz, amiben természetes formában érhető el a magnézium. Sok helyen elérhető, a neve is egyértelművé teszi, hogy melyikről van szó. Sőt, TV reklámokban is hallhattunk már róla.

Mindenképp érdemes kipróbálni – ezzel a módszerrel gyakorlatilag észrevétlenül lopja be magát a magnézium mindennapjainkba.

Fontos, hogy magnézium pótlása esetén figyelni kell a többi elektrolit (nátrium, kálium, kalcium stb.) pótlására is – hiszen ezek az anyagok egymással szorosan összedolgoznak szervezetünkben. Nem jó, ha a magnézium szintünk meglódul, de közben a többi marad azonos szinten. Elektrolitokban gazdag például a kókuszvíz, melyet természetes energiaitalnak (sportitalnak) is neveznek.

Mindenképp kérjük ki orvosunk tanácsát, javaslatát!